Asuminen

Asuminen on kallista, ja hinta on noussut yleistä inflaatiotasoa nopeammin. Yksin asuvalla henkilöllä asumismenot voivat viedä tuloista jopa 40 prosenttia. Pienituloisen on usein mahdollista saada asumistukea, mutta se ei kata läheskään kaikkea.

Asumisessa säästäminen ei ole aivan helppoa, ja muutoksia on aina mietittävä pidemmälle. Erityisesti elämänmuutosten kohdalla se voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi. Esimerkiksi lasten muutettua kotoa pois voisivat vähemmät neliöt riittää? Samoin vaikkapa avioeron tai leskeksi jäämisen kohdalla.

Lyhyemmällä aikavälillä asumisessa voi säästää juoksevien kulujen kohdalla. Lämmityksen, veden- ja sähkönkulutusta tarkkailemalla voi säästää paitsi luontoa myös selvää rahaa. Tutki myös vakuutukset.

Ruoka ja päivittäistavarat

Ruoka ja päivittäistavarat vievät suuren osan kuukauden käytettävistä olevista tuloista, varsinkin pienituloisten kohdalla. Kauppareissu onkin usein asumisen jälkeen suurin menoerä. Ruoka on ihmisille hyvin henkilökohtainen asia ja suosituksia tietyistä ruokalajeista tai merkeistä on vaikea antaa. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta seuraavat asiat:

Itse tehty on halvempaa kuin valmisteet, erityisesti suuremmissa erissä. Pakasta!

Suosi kaupan omia merkkejä brändituotteiden sijaan

Tee reissuun tai työpäivään eväät, ja ota kahvia termokseen. Takeaway ruoka ja juoma huoltoasemilta ja kioskeilta tulee kalliiksi

Auto ja liikkuminen

Yleisesti ottaen kallein liikkumistapa on oma auto, kun hankinta, huollot, vakuutukset ja verot lasketaan mukaan. Haja-asutusalueella voivat vaihtoehdot olla vähissä. Bensassa voi kuitenkin säästää helposti sekä taloudellisella ajolla että korvaamalla matkoja kävelyllä tai polkupyöräilyllä silloin kun mahdollista.

Joukkoliikenteessä pidemmän kauden ostaminen kerralla voi tuoda selvää säästöä. Tutki myös toisiko osan matkasta kulkeminen jalan tai pyörällä mahdollisuuden edullisempiin matkoihin, esimerkiksi vyöhykerajojen kohdalla.

Tavarat ja ostaminen

Suomalaisilla on keskimäärin tavaraa riittävästi tai liikaa. Sen sijaan että miettisit miten löydät parhaat tarjoukset, voisikin olla parempi miettiä pärjäisikö kokonaan ilman? Ehkä vanha puhelin tai televisio kuitenkin kelpaa vielä joksikin aikaa. Kuinka usein kodin sisustusta on tosiaan tarpeen päivittää?

Silloin kun jotain tarvitaan, on hyvä aloittaa joko kirpputoreilta ja yhä useammin myös internetin keskustelupalstoilla. Facebookin ryhmissä tavaraa annetaan usein jopa ilmaiseksi tai hyvin halvalla. Tutki mitä omalta paikkakunnaltasi löytyy.

Viihde ja tietoliikenne

Käy läpi varsinkin kuukausittain laskutettavat kulut. Internet ja matkapuhelin ovat nykyään käytännössä välttämättömiä, mutta miten on maksullisten lisäpalveluiden laita? Mieti ovatko esimerkiksi maksulliset lisäkanavat tarpeen. Entä lehtitilaukset, tuleeko paperilehtiä luettua? Viihteestä on nykyään usein suoranainen runsaudenpula, ja paljon saa ilmaiseksikin. Hyödynnä myös kirjaston palveluita.

Tupakointi ja alkoholi

Tärkein syy luopua näistä on tietenkin oma terveys. Mutta verotus on myös tehnyt sekä tupakasta että alkoholista erittäin kalliita. Ja varsinkin tupakan kohdalla nousu jatkuu myös tulevaisuudessa. Aski päivässä tarkoittaa jopa 3000€ kuluja vuositasolla. Jos tupakoit, on lopettaminen varmasti suurin yksittäinen säästöpäätös minkä voit tehdä!

Alkoholi kuuluu monella juhlaan ja jossain määrin arkeenkin. Päivittäinen tissuttelu tulee kuitenkin kalliiksi. Täyteen absolutismiin ei ole pakko ryhtyä, mutta käyttökertojen ja määrien vähentäminen tuntuu terveyden lisäksi myös lompakossa. Paras ruokajuoma on vesi!

Rahapelit

Rahapelaaminen voi tulla hyvin kalliiksi. Vaikka varsinaista peliongelmaa ei olisikaan, saattaa pelikoneiden parissa aikaa viettäessä helposti kulua yllättävän suuri summa. Samaa pätee myös internetin välityksellä pelattaviin rahapeleihin.

Jos kuitenkin haluat pelijännitystä, suosi hitaampitahtisia viikkopelejä kuten perinteistä lottoa. Voittaminen on joka tapauksessa epätodennäköistä, joten kokeile vaikka pientä porukkaosuutta tai työpaikan kimppaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *