Onko kuun loppua kohden aina tili nollilla tai jopa miinuksen puolella? Elätkö niin sanotusti kädestä suuhun, jolloin mitään ylimääräistä ei jää säästöön? Tämä on tuttu tilanne varmasti suurimmalle osalle ihmisistä ainakin tietyissä elämänvaiheissa. Krooninen rahapula ei myöskään koske ainostaan pienituloisimpia ihmisiä, vaan myös monia keskituloisia kotitalouksia.
Asuminen
Asuminen on kallista, ja hinta on noussut yleistä inflaatiotasoa nopeammin. Yksin asuvalla henkilöllä asumismenot voivat viedä tuloista jopa 40 prosenttia. Pienituloisen on usein mahdollista saada asumistukea, mutta se ei kata läheskään kaikkea.
Asumisessa säästäminen ei ole aivan helppoa, ja muutoksia on aina mietittävä pidemmälle. Erityisesti elämänmuutosten kohdalla se voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi. Esimerkiksi lasten muutettua kotoa pois voisivat vähemmät neliöt riittää? Samoin vaikkapa avioeron tai leskeksi jäämisen kohdalla.
Lyhyemmällä aikavälillä asumisessa voi säästää juoksevien kulujen kohdalla. Lämmityksen, veden- ja sähkönkulutusta tarkkailemalla voi säästää paitsi luontoa myös selvää rahaa. Tutki myös vakuutusten oikea mitoitus.
Ruoka ja päivittäistavarat
Ruoka ja päivittäistavarat vievät suuren osan kuukauden käytettävistä olevista tuloista, varsinkin pienituloisten kohdalla. Kauppareissu onkin usein asumisen jälkeen suurin menoerä. Ruoka on ihmisille hyvin henkilökohtainen asia ja suosituksia tietyistä ruokalajeista tai merkeistä on vaikea antaa. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta seuraavat asiat:
Itse tehty on halvempaa kuin valmisteet, erityisesti suuremmissa erissä. Pakasta! Älä kuitenkaan osta liian suuria määriä raaka-aineita, jottei ruokaa päädy biojätteeseen.
Suosi kaupan omia merkkejä brändituotteiden sijaan. Usein ne tulevat samoilta valmistajilta ja reseptien erot ovat vähäiset.
Tee reissuun tai työpäivään eväät, ja ota kahvia termokseen. Takeaway ruoka ja juoma huoltoasemilta ja kioskeilta tulee kalliiksi
Auto ja liikkuminen
Yleisesti ottaen kallein liikkumistapa on oma auto, kun hankinta, huollot, vakuutukset ja verot lasketaan mukaan. Haja-asutusalueella voivat vaihtoehdot olla vähissä. Bensassa voi kuitenkin säästää helposti sekä taloudellisella ajolla että korvaamalla matkoja kävelyllä tai polkupyöräilyllä silloin kun mahdollista.
Joukkoliikenteessä pidemmän kauden ostaminen kerralla voi tuoda selvää säästöä. Tutki myös toisiko osan matkasta kulkeminen jalan tai pyörällä mahdollisuuden edullisempiin matkoihin, esimerkiksi vyöhykerajojen kohdalla.
Tavarat ja ostaminen
Suomalaisilla on keskimäärin tavaraa riittävästi tai liikaa. Sen sijaan että miettisit miten löydät parhaat tarjoukset, voisikin olla parempi miettiä pärjäisikö kokonaan ilman? Ehkä vanha puhelin tai televisio kuitenkin kelpaa vielä joksikin aikaa. Kuinka usein kodin sisustusta on tosiaan tarpeen päivittää?
Silloin kun jotain tarvitaan, on hyvä aloittaa joko kirpputoreilta ja yhä useammin myös internetin keskustelupalstoilla. Facebookin ryhmissä tavaraa annetaan usein jopa ilmaiseksi tai hyvin halvalla. Tutki mitä omalta paikkakunnaltasi löytyy.
Viihde ja tietoliikenne
Internet ja matkapuhelin datayhteydellä ovat nykyään käytännössä välttämättömiä. Liittymissä voi säästää oikealla mitoituksella ja tarttumalla kilpaileviin tarjouksiin erityisesti kun mahdollinen määräaika on umpeutumassa. Muista että nykyinen operaattori voi tulla vastaan paremmalla tarjouksella sopimusta vaihtaessa.
Jos netin käyttö pöytäkoneella/kannettavalla tietokoneella on satunnaista, voi harkita pärjäisikö puhelimen datayhteyden jakamalla. Tämän käytännöllisyys riippuu osin oman mobiililaajakaistan nopeudesta.
Nettiyhteys on tavalla tai toisella hankittava, mutta ole tarkkana maksullisten lisäpalveluiden kanssa. Suoratoistopalveluiden määrä kasvaa: Netflix, Disney+, HBO, Amazon Prime, kotimaisten kanavien lisäpalvelut… Sisältöä on valtava määrä eikä edes suurkuluttaja ehdi ihan kaikkea seuraamaan.
Tätä kautta voi saada verrattain edullista viihdettä koko perheelle, mutta pidemmän päälle määrä kannattaa rajata yhteen parhaaksi havaittuun. Ilmaisia kokeilujaksoja voi toki hyödyntää, kunhan irtisanomisen muistaa hoitaa ajallaan.
Huomioi että yksittäisiä ”pakko nähdä”-elokuvia voi usein ostaa tai vuokrata myös kappalehinnalla, joten niiden perässä ei välttämättä kannata sitoutua kuukausittain laskutettavaan palveluun. Muista myös ilmainen sisältö Yle Areenassa!
Entä lehtitilaukset, tuleeko paperilehtiä luettua vai menevätkö ne selailun jälkeen paperinkeräykseen? Myös erilaisia digitilauksia saattaa kertyä ikään kuin huomaamatta ilmaisten kokeilujaksojen myötä. Vaikkapa 5€ kuukaudessa digilehdestä ei sinänsä ole suuri summa, mutta yhteensä kaikista tilauksista voi kertyä huomattava kuluerä.
Tiesitkö että kirjastojen kautta voi lukea useita sanoma- ja aikakauslehtiä ilmaiseksi myös etänä? Tutustu tähän palveluun tarkemmin Helmet-kirjastoportaalissa. Viihteestä on nykyään usein suoranainen runsaudenpula, ja paljon saa ilmaiseksikin.
Tupakointi ja alkoholi
Tärkein syy luopua näistä on tietenkin oma terveys. Mutta verotus on myös tehnyt sekä tupakasta että alkoholista erittäin kalliita. Ja varsinkin tupakan kohdalla nousu jatkuu myös tulevaisuudessa. Aski päivässä tarkoittaa jopa 3000€ kuluja vuositasolla. Jos tupakoit, on lopettaminen varmasti suurin yksittäinen säästöpäätös minkä voit tehdä!
Alkoholi kuuluu monella juhlaan ja jossain määrin arkeenkin. Päivittäinen tissuttelu tulee kuitenkin kalliiksi. Täyteen absolutismiin ei ole pakko ryhtyä, mutta käyttökertojen ja määrien vähentäminen tuntuu terveyden lisäksi myös lompakossa. Paras ruokajuoma on vesi!
Jos vastuulle tulee isompien illanistujaisten tai vaikkapa häiden juomahankinnat, kannattaa tutustua netin tarjontaan. Alkoholin tilaaminen yksityishenkilönä toisesta EU-maasta on laillista, ja etämyynnissä myyjä vastaa valmisteveroista. Suurissa juomamäärissä säästöä voi tulla huomattavan paljon.
Rahapelit
Rahapelaaminen voi tulla hyvin kalliiksi. Vaikka varsinaista peliongelmaa ei olisikaan, saattaa pelikoneiden parissa aikaa viettäessä helposti kulua yllättävän suuri summa. Samaa pätee myös internetin välityksellä pelattaviin rahapeleihin.
Jos kuitenkin haluat pelijännitystä, suosi hitaampitahtisia viikkopelejä kuten perinteistä lottoa tai lauantain vakioveikkausta. Voittaminen on joka tapauksessa epätodennäköistä, joten kokeile vaikka pientä porukkaosuutta tai työpaikan kimppaa.
Voiko arjessa säästää liikaa?
Säästövinkkejä etsitään netistä ahkerasti. Toisille säästeliäisyys on pakon sanelemaa, toisille ehkä hauska harrastuskin. Moni säästää arjessa mielessään joku pitkän aikavälin tavoite kuten asunnon ostaminen.
Joskus nuukuus voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin, ja se voi jo vaikuttaa ihmissuhteisiin. Netin keskustelupalstoilta voi löytää surkuhupaisiakin esimerkkijä sairaalloisesta pihiydestä.
Säästöissä kannattaakin asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Tarkoitus ei ole kurjistaa elämää, vaan siirtää rahankäyttöä turhuuksista asioihin joilla on itselle merkitystä.