Entinen pääministeri Juha Sipilä päivitti Facebookiin kuvan komeasta hillasaalistaan ja kehotti kansalaisia hakemaan hyvän tavaran pois soilta. Hillavuosi on kuulemma paras miesmuistiin. Tämän on vahvistanut myös luonnonvarakeskus, joka kerää marjahavaintoja yhteistyössä 4H:n kanssa: kukinta oli runsas ja pölytystulos erinomainen. Myös pian satokautensa aloittavan mustikan pölytystulos oli keskimääräistä parempi, ja puolukankukkia runsaasti.
Metsät ja suot ovat siis täynnä marjaa. Mutta meneekö suuri osa sadosta hukkaan? Kevään pandemia on aiheuttanut hankaluuksia ulkomaisen työvoiman hankinnassa. Thaimaalaisia marjanpoimijoita ei tule tänä kesänä Suomeen, sillä maan viranomaiset ovat evänneet matkustusluvat. Thaimaalaisten poimijoiden merkitys varsinkin kaupallisessa keräyksessä on ollut merkittävä.
Suomalainen elintarviketeollisuus tuottaa marjoista monia tuotteita myös vientiin, esimerkkinä vaikkapa tuore I’m Blue mustikkalimonadi. Teollisuus pelkää että tuotanto on tänä vuonna vaarassa. Marjoille on siis kovasti kysyntää. 4H-yhdistykset ostavat tänä vuonna mustikkaa ensimmäistä kertaa moniin vuosiin. Mustikkaa ostaa 25 yhdistystä, puolukkaa 50. Tämä ostotoiminta tunnetaan nyt nimellä Satosankarit, ja sen piirissä toimii 50 marja-asemaa eri puolilla Suomea.
Tämä siis tarkoittaa että marjoja poimimalla on nyt hyvät mahdollisuudet kerätä paitsi halpaa ja terveellistä ruokaa pakkaseen, myös lisätienestiä. Luonnontuotteiden kerääminen on verovapaata tuloa, jos sitä ei tee työsuhteessa eli palkkaa vastaan. Marjoja siis saa myydä edellä-mainituille marja-asemille tai vaikkapa paikallisessa facebook-ryhmässä suoraan kuluttajille ilman että tuloista tarvitsee maksaa veroja.
Myöskään arvonlisäveroa ei suoriteta sellaisten itse poimittujen luonnonvaraisten marjojen ja sienien myynnistä, jotka poimija myy sellaisenaan (siis ilman jatkojalostusta kuten mehustamista), muualta kuin erityisestä myyntipaikasta (eli ei esimerkiksi torikojusta). Ammattimainen keruu saatetaan tulkita jo elinkeinon harjoittamiseksi, mikä on syytä huomioida jos on tarkoitus kerätä enemmänkin kuin sivutuloja.
Se miten paljon marjoja keräämällä voi tienata, riippuu tietenkin ennen kaikkea omasta ahkeruudesta. Marjanpoiminnan mestarit ovat yltäneet jopa kymmenien eurojen tuntituloihin ja tuhansiin euroihin kauden aikana. Vaikka aivan näihin lukuihin ei aloitteleva kerääjä pääsisi, on kuitenkin mahdollista tienata vaikkapa etelänmatka syksylle (sikäli kun matkustaminen tänä vuonna onnistuu).
Ja tosiaan ei kannata unohtaa marjojen arvoa omassa käytössä. Terveellistä, kotimaista, ilmaista luomuruokaa riittää pakastettuna tai muuten säilöttynä pitkälle kevääseen.