Lisätienestien hankkiminen

Omaa taloutta voi kohentaa säästäväisyydellä ja suunnitelmallisuudella, eli säätämällä menot tulojen mukaan. Mutta on tietenkin toinenkin vaihtoehto: kasvattaa tuloja. Se kuinka paljon lisätienestejä voi hankkia ja millä keinoin, riippuu muun muassa kuinka paljon aikaa on valmis siihen uhraamaan sekä omista lähtökohdista taitojen, kiinnostuksen kohteiden sekä myös asuinpaikan suhteen.

Ensin on siis syytä käydä ideoita läpi ja miettiä mitkä olisivat juuri ne itselle käytännöllisimmät. Kaikki ei aina ole niin helppoa kuin mainoksissa ja menestystarinoissa annetaan ymmärtää.

Alustatalous

Niin sanottu alustatalous on avannut monia uusia mahdollisuuksia lisätienestien hankkimiseen. Monet sellaiset aktiviteetit jotka aiemmin olisivat vaatineet yrityksen perustamista ovat nyt harjoitettavissa erilaisten internet-alustojen kautta.

Tunnetuimpia ovat varmasti kyytipalvelu Uber sekä majoituksia tarjoava AirBnB. Ennen näihin ryhtymistä on syytä hieman penkoa netistä kokemuksia, myös niitä negatiivisia. Aina kaikki ei suju täysin ongelmattomasti.

Uber-kuljettajalta vaaditaan auton lisäksi taksinkuljettajan ajolupa ja taksiliikennelupa. AirBnB:n suhteen taas taloyhtiö voi asettaa rajoituksia ja naapurisopu on syytä huomioida.

Luonnontuotteet

marjojen kerääminen

Suomalaiset ovat monen muun maan asukkaisiin verrattuna onnekkaassa asemassa siinä että lisätienestejä voi laillisesti ja verovapaasti hankkia suoraan luonnosta. Jokamiehen oikeuden nojalla marjoja ja sieniä saa poimia vapaasti ja myydä eteenpäin ilman tuloveroja. (Tietyin rajoituksin jotka on syytä tarkastaa, tuotteita esimerkiksi jatkokäsittely kuten hilloaminen tekee näiden myynnistä verotettavaa tuloa.)

Kerätä voi myös muun muassa mahlaa, pakurikääpää tai kuusenkerkkää, mutta puiden ja kasvien osien kerääminen vaatii maanomistajan luvan. Viime aikoina julkisuutta on saanut suokasvi kihokki jota viedään rohdoksi eurooppaan.

Jos aikoo poimia marjoja tai sieniä on syytä selvittää onko paikkakunnalla niille ostajia. Huomioitava on myös että kilohinta on varsin alhainen. Kerääminen vaatii siis ahkeraa ja kovaakin työtä, pelkkä ”luonnossa liikkuminen” ei vielä tuo kovin kummoisia lisätienestejä.

Rahaa netistä

Mikäs olisi mukavampaa kuin tienata rahaa kotoa käsin nettiä selaamalla. Internetistä löytyy muun muassa kyselytutkimuksia joihin osallistumisesta maksetaan rahaa. On kuitenkin syytä pitää mielessä että kun homma on kovin helppoa, myös korvaus on usein hyvin pieni.

Jonkin verran paremmin maksetaan sisällöntuotannosta. Tämä voi olla juttujen kirjoittamista blogeihin ja muihin verkkojulkaisuihin tai some-tilien ylläpitoa.

Osta ja myy

Ostaminen ja myyminen netin, ja tosielämänkin kirpputoreilla on periaatteessa yksikertaista: etsit hyviä tuotteita edulliseen hintaan ja myyt ne eteenpäin voitolla. Tämä ei kuitenkaan ole aivan niin helppoa, sillä ala on kovin kilpailtu. Pyyntihinta ei useinkaan ole myyntihinta, ainakaan jos tarkoituksena on saada tavara kiertämään nopeasti. Halutuimpien tuotteiden kuten kotimaisen lasin tai vaikkapa muumimukien kohdalla myös myyjät ovat varsin hintatietoisia, joten niitä harvemmin löytyy puoli-ilmaiseksi.

Voiton tekeminen vaatii hieman asiantuntemusta sekä silmää löytää joukosta niitä helmiä. Ostamisessa ja myymisessä on myös huomioitava esimerkiksi postituskulut/matkakulut, kirpputoripaikan hinta sekä arvo omalle ajankäytölle. Lisäksi hankalia asiakastapauksia ja jopa kiistatilanteita voi tulla vastaan.

Jätä kommentti