Voiko netistä todella tienata rahaa?

Ihmisillä voi monissa elämäntilanteissa olla joutoaikaa, ja yhä enemmän sitä vietetään online-maailmassa, somessa tai sitä sun tätä selaillen. Ylimääräistä aikaa voi kertyä esimerkiksi työttömyydestä johtuen, tai vaikkapa henkilölle joka on pienten lasten kanssa kotona. Samalla talous on usein tiukoilla. Silloin online-lisäansioiden hankkiminen voi kuulostaa houkuttelevalta.

On kuitenkin pidettävä realiteetit mielessä: myös kotoa tehtävä työ vaatii sekä taitoja että ahkeruutta ollakseen todella tuottoisaa. Helpommissa hommissa myös tienestit jäävät usein varsin pieniksi. Toki monelle jo joidenkin kymppien lisätulot voivat olla tervetullutta käyttörahaa. Käydään muutamia yleisimpiä mahdollisuuksia läpi.

Sijoitustyökalut – varo huijauksia!

Nostetaan ensin esille eräänlaisena varoituksena erilaiset hulppeita tuottoja lupailevat sijoittamisen työkalut kuten virtuaalivaluuttapörssit ja erilaiset teknisen analyysin ohjelmistot.

Saatat törmätä toinen toistaan houkuttelevampiin tarjouksiin. Tuottoprosentit ovat huikeita ja henkilöt todistelevat rikastuneensa työkalujen ja eksoottisten sijoitusten välillä. Nämä henkilöt eivät yleensä ole todellisia ihmisiä vaan kuvat ovat kuvapankeista ja nimet keksittyjä.

Pahimmillaan mainonnassa myös käytetään julkisuuden henkilöitä ilman heidän tietoaan. Muun muassa Antti Herlinin nimissä kaupattiiin virtuaalivaluuttaan keskittyvää sijoitustyökalua. Kyseessä oli tietenkin huijaus.

Viime aikoina suurta julkisuutta on saanut Onecoin-kryptovaluutta. Se paljastui jättimäiseksi pyramidihuijaukseksi johon sijoitettiin maailmanlaajuisesti jopa 4 miljardia dollaria.

Usein näissä epämääräisissä tarjouksissa on käytetty runsaasti erilaisia taulukkoja, näennäistä matemaattista ja tilastollista todistelua joka on kuitenkin hölynpölyä. Vähemmän rahoitusalaa tuntevista ne voivat kuitenkin kuulostaa uskottavilta.

Säästäminen ja sijoittaminen ovat toki fiksu valinta. Se on todellisuudessa kuitenkin pitkäjänteistä toimintaa jossa pikavoitot ovat harvinaisia.

Yleisesti henkilölle jolla ei ole sijoittamisesta erityistä tietotaitoa, pankkien ja luotettavien sijoitusyhtiöiden tarjoamat rahastot ovat paras valinta. Tasaisella kuukausisäästämisellä kertyy sekä rahaa ns. pahan päivän varalle, että pesämunaa mahdollisia tulevaisuuden suunnitelmia varten.

Kilpailut ja arvonnat

Kilpailuhin osallistuminen ei tuota varsinaista kuukausiansiota, mutta koska niitä on jatkuvasti tarjolla, keräävät ahkerimmat kisailijat palkintoja jopa säännönmukaisesti. Helpoimmillaan kyse on vain yhteystietolomakkeen täyttämisestä, mutta joissain vaaditaan hieman enemmän luovuutta. Kyse voi olla tietynlaisen kuvan ottamisesta tai vaikkapa tarinan kertomisesta.

Voittajille on harvemmin käteistä rahaa tarjolla, mutta erilaisia laadukkaampia tuotteita ja lahjakortteja voi myös myydä eteenpäin jos niille ei ole itselle käyttöä.

Voittaminen on useimmiten tuurista kiinni, mutta mitä useampaan kilpailuun osallistut, sen suuremmat mahdollisuutesi ovat. Netistä löytyy kilpailuihin ja arvontoihin erikoistuneita sivustoja ja facebook-ryhmiä joita kannattaa seurata.

Kilpailuilla tuskin rikastuu, mutta osallistuminen on kuitenkin varsin harmitonta. Mitä nyt roskapostin ja uutiskirjeiden määrä voi kasvaa.

Vastaa kyselyihin

Erilaisiin nettipaneeleihin osallistuminen on yksi helpoimpia tapoja tienata pieniä lisäansioita. Tähän ei vaadita mitään erikoistaitoja. Selvää on että kun työ on simppeliä, on palkkioiden taso myös matala. Yleinen taso sivustoilla on noin euron, kaksi per kysely. Aikaa yhteen kyselyyn menee tyypillisesti viidestä minuutista noin puoleen tuntiin.

Kyselyihin vastaaminen ei siis ole mikään ammatti. Se soveltuu kuitenkin hyvin netissä viihtyvälle henkilölle ajanvietteeksi josta saa pienen korvauksen.

Sisällön tuottaminen

Sisällöntuotanto on astetta haastavampaa kuin edellämainitut ansaintakeinot. Vastineeksi sillä on mahdollista tienata paremmin, jopa ammattimaisesti. Sisällön tuottamisella tarkoitetaan esimerkiksi blogitekstien kirjoittamista nettisivuille tai vaikkapa kuvien ja videoiden tuottamista erilaisille alustoille kuten youtubeen.

Sisällöntuotantoa voi tehdä ”omaan laskuun”, eli omille nettisivuille tai kanaville, tai vaihtoehtoisesti tuottaa sitä asiakkaille. Erilaiset sivustot tarvitsevat jatkuvasti suuren määrän sisältöä pysyäkseen relevantteina ja houkutellakseen liikennettä. Usein sen kirjoittaminen on ulkoistettu.

Sisällöntuottaja toimii yleensä freelancerina, esimerkiksi laskutuspalvelun kautta.

Jätä kommentti