Usein kysyttyä

Ne-Råssa keskustellaan eniten asumiseen ja toimeentuloon liittyvistä asioista. Joillakin ihmisillä on vain yksi kysymys tai lomake, jossa he haluavat apua. Monilla voi olla useita asioita, jolloin voidaan tavata uudelleen. Kaikki yhteydenotot eivät koske sosiaalialaa. Tällöin Ne-Råssa autetaan asiassa alkuun ja etsitään oikea palvelu tai toimintamuoto. Alle on koottu joitakin esimerkkejä asioiden sisällöistä ja auttamisen keinoista.

1) Sain kielteisen päätöksen Kelalta. En ymmärrä päätöksen sisältöä  ja haluaisin tehdä valituksen. Miten voin valittaa päätöksestä?

Voimme Ne-Råssa auttaa selventämään päätöksen sisältöä, olla tarvittaessa tapaamisen aikana yhteydessä Kelaan ja tukea valituksen muotoilussa. Emme kuitenkaan pysty antamaan juridista neuvontaa, vaan ohjaamme siinä asiassa eteenpäin. Kelan Internet-sivuilta on saatavissa jokaisen etuuden kohdalla tietoa siitä, miten päätöksestä voi valittaa ja minne. Sivustolla on myös lomakepohja muutoksenhakua varten.

2) Minulla ei ole vakituista asuntoa. Miten pääsen alkuun asunnonhaussa?

Tarjoamme apua vuokra-asunnon hakuun liittyvissä kysymyksissä. Meillä on tietoa yleisistä asunnontarjoajista ja voimme täyttää yhdessä hakulomakkeita. Voimme myös keskustella asioista, joita on hyvä huomioida asuntoa hakiessa. Tarvittaessa ohjaamme myös oikean viranomaisen luokse.

3) Haen tukea Kelasta ja minun toivottiin asioivan netin kautta. En osaa käyttää tietokonetta, saanko apua?

Opastamme Ne-Råssa erityisesti sosiaaliturvaan ja –palveluihin liittyvien hakemusten ja lomakkeiden täyttämisessä. Voit itse valita, miten haluat hakea tukia. Voimme auttaa sähköisessä asioinnissa ja miettiä myös, mistä voit saada ohjausta laitteiden käytössä. Voimme tulostaa lomakkeita tarvittaessa ja ottaa yhteyttä Kelaan, jos hakemuksen täyttöön tarvitaan tietoa myös sieltä.  Ne-Råssa voi asioida nimettömästi, joten lomakkeisiin vaadittavat henkilötiedot voi täyttää myöhemmin itsekseen.

4) Olen ajautunut elämässäni hankalaan tilanteeseen. Minulla on vuokrarästejä ja kasa maksamattomia laskuja. Miten voin edetä asiassa?

Ne-Råssa emme anna varsinaista taloudellista neuvontaa, mutta voimme keskustella tilanteestasi luottamuksellisesti ja pohtia keinoja sen parantamiseksi. Voimme tukea siinä, että pääset eteenpäin, auttaa tarvittavissa yhteydenotoissa, tavata tarvittaessa useamman kerran ja ohjata eteenpäin.